Ihonhoito talvella aromaterapian avuin

Teksti: Jenna Puumalainen
Teksti julkaistu yhdistyksen jäsenlehdessä 4/21

Pakkasten saavuttua monien meistä iho reagoi kuivumalla. Kuivuminen voi tuntua kiristävänä tai kutiavana tunteena iholla ja iho saattaa punoittaa ja hilseillä. Ihon suojaaminen vaattein on tärkeää! Erityisesti käsien ja kasvojen iho on usein kovilla, koska varsinkin ne altistuvat ulkoilmalle, mutta monilla koko kroppa reagoi ja kutiaa kuivuuttaan. Kasvivedet eli hydrolaatit ja kylmäpuristetut kasviöljyt ovat korvaamattomia aromaterapian keinoja kuivan ihon hoidossa.


Hydrolaatit eli tislatut kasvivedet ihonhoidossa

Eteeriset öljyt valmistetaan kasveista useimmiten tislaamalla. Tislausprosessin  ́sivutuotteena ́ syntyy hydrolaatteja eli kasvien vesiliukoisia aineosia sisältäviä kasvivesiä. Kasvivedet ovat mitä helpointa ja turvallisinta aromaterapiaa, sillä niitä voi ”lotrata” iholle mielinmäärin miettimättä laimennoksia tai annostelua sen tarkemmin. Kasvivedet ovat hyvin vaikuttavia, mutta hyvin hellävaraisia. Useimmat niistä soveltuvat käyttöön kaiken ikäisille vauvasta vaariin. Aidoissa tislaamalla tuotetuissa kasvivesissä ei ole seassa säilöntäaineita tai alkoholia.

Laadukas, puhdas hydrolaatti säilyy avattuna parhaiten jääkaapissa ja se suositellaan käytettäväksi noin kahden kuukauden kuluessa avaamisesta. Päivittäisessä käytössä hydrolaattipullo ( 100 ml) tulee helposti käytettyä tuossa ajassa ja nopeamminkin. Hydrolaatit säilyvät parhaiten tummissa lasisissa suihkepulloissa, jolloin ne ovat mahdollisimman vähän tekemisissä hapen ja valon kanssa. Lasi edesauttaa säilymistä verrattuna muoviin.

Hydrolaattien käyttö ihon kosteutukseen

Suihkuta kasvot pesun jälkeen kunnolla kosteaksi ihotyypillesi soveltuvalla hydrolaatilla. Levitä käyttämäsi voiteet, seerumit, öljyt tms hoitotuotteet iholle heti hydrolaatin päälle, jotta se imeytyy rasvaisempien tuotteiden mukana ihoon. Hydrolaatin ei siis kuulu ehtiä kuivahtaa iholle. Ihon ollessa erittäin kuiva voit toistaa tämän parikin kertaa kerrostaen hoitotuotteita.

Voit käyttää hydrolaatteja samalla tavalla myös muiden ihoalueiden kosteuttamisen pohjatuotteena: taipeet, kämmenselät, jalkapohjat, dekoltee. Nauti tuoksusta myös mielialan tukena ja tee ihonhoitohetkestä hemmottelurituaali keskelle arkea.


Suosituimpia hydrolaatteja ihonhoidossa:

• Ruusu (Rosa damascena) - suosittu anti age-kasvovetenä, ärtyneelle iholle, puhdistamiseen

• Sitruunamelissa (Melissa officinalis) - erityisesti kuiva ja herkkä iho sekä huuliherpeksestä kärsivät

• Neroli eli appelsiinipuunkukka (Citrus aurantium) - sopii sekä kuivalle että sekaiholle, akneen

• Rosmariini (Salvia rosmarinus, Rosmarinus officinalis) - erityisesti päänahan hoitoon

Suosittuja kasviöljyjä ihonhoitoon


• Kaktusviikunaöljy (Opuntia ficus indica) on yksi arvokkaimmista ja parhaimmista anti-age kasvoöljyistä ja ihon kosteuttajista. Kosteuta kasvot ensin esimerkiksi ruusuhydrolaatilla, ja lisää sitten muutama tippa kaktusviikunaöljyä käyttämäsi kasvovoiteen sekaan. Lisää öljyllä rikastettu voide nopeasti hydrolaatilla kostutetuille kasvoille, jottei hydrolaatti ehdi haihtua välissä. Arvokas kaktusviikunaöljy myydään usein laimennettuna muihin kasviöljyihin, joten halutessasi aitoa tavaraa, tarkista ettei tuotteen INCI sisällä muutakin kuin etiketissä ensimmäisenä ja suurimmalla fontilla mainittua ainesosaa.

• Jojobaöljy (Simmondsia chinensis) on yksi kosmetiikan käytetyimpiä raaka-aineita. Se on tuoksuton ja hyvin säilyvä, ihon omaa talia muistuttava juokseva vaha. Se sopii kaikille ihotyypeille ja myös päänahan sekä hiusten hoitoon. Kokeile suihkuttaa kutiava päänahka kosteaksi rosmariinihydrolaatilla ja hiero sitten sormenpäillä pieni määrä jojobaöljyä päänahkaan. Anna vaikuttaa ennen pois pesemistä.

• Makea manteliöljy (Prunus amygdalus) on loistava apu kuivalle ja herkälle iholle. Sitä käytetään erityisesti vartalon ihon hoidossa. Varsinkaan lasten iho harvoin kaipaa mitään eteerisiä öljyjä käyttöön – jo pelkkä hydrolaatti ja manteliöljy vievät usein pitkälle alkaen pienimpien lasten vaippa-alueen ihon hoidosta. Sekoittamalla 0,5 % - 1 % eteerisiä öljyjä suoraan lasipullossa myytävään manteliöljyyn saa tehtyä erittäin helposti ihania tuoksuvia vartaloöljyjä. Laimennosohjeet löydät sivuiltamme.

• Sheavoi (Vitellaria paradoxa) sopii loistavasti erityisen kuivien ja ”koppuraisten” ihoalueiden, kuten kantapäiden ja kyynärpäiden hoitoon, mutta myös koko keholle ja kasvoille. Sheavoi on raakana kovaa, mutta se vaahdotetaan käyttöä ja tuotteiden valmistamista varten. Sheavoiteenkin tehoa pystyy boostaamaan käyttämällä iholla sen alla hydrolaattia, jolloin shean täyteläinen koostumus imeytyy ihoon nopeammin. Sheavoi on myös erittäin helppo luonnollinen pohjatuote omien hoitavien ihobalsamien tekoon.