Aromaterapia itämaisen terveydenhoitoperinteen tukena
Aromaterapia on tuhansia vuosia vanha terveydenhoitomenetelmä, joka on siirtynyt perimätietona eteenpäin sukupolvelta toiselle. Tunnetuin julkaisu, jossa aromaterapia mainitaan, on epäilemättä Raamattu, jonka Vanhassa testamentissa, toisessa Mooseksen kirjassa Jumala antaa Moosekselle pyhän voiteluöljyn valmistusohjeen. Itämaisessa terveydenhoitoperinteessä, joka tunnetaan laajemmin
kiinalaisena lääketieteenä, eteeriset rohdokset tunnettiin jo 5 000 v. sitten, esim. anis, patsuli, santelipuu,olibaani- ja elemihartsit sekä bentsoiini. Keltaisen keisarin sisätautiopin kirja, Neijing, kirjoitettiin yli 5 000 vuotta sitten ja toimii yhä sellaisenaan. Kiinalaisten sanotaan käyttäneen ensimmäisenä kamferia, josta
sittemmin tuli varsinainen ihmeaine myös Euroopassa.
Aromaterapian käsitteen keksi 1920-luvulla ranskalainen kemisti Rene Gattefosse, jonka kerrotaan polttanen kätensä parfyymilaboratoriossa sattuneessa onnettomuudessa. Ei ole varmuutta, työnsikö hän kätensä eteeristä laventeliöljyä sisältäneeseen tynnyriin tarkoituksella vai vahingossa, mutta hänen kätensä parani nopeasti täysin terveeksi.
Aromaterapia luokitellaan nykyisin luontaislääkintämuodoksi ja on yksi fytoterapian osa. Terapian tavoite on tukea terveyttä kokonaisvaltaisesti eikä pelkästään yksittäisten vaivojen hoidossa. Tämä on asia, minkä vuoksi itämainen terveydenhoitoperinne sopii erinomaisesti työkaluksi aromaterapiassa.
Yin ja Yang – Terveyden avaimet
Itämaisen terveydenhoitoperinteen mukaan Yinin (pimeys) ja Yangin (valo) säätely on avain terveyden ylläpitoon. Keho reagoi, jos Yinin ja Yangin välinen tasapaino häiriintyy. Yin ja Yang ovat myös elämänenergian, eli Qi:n kaksi eri tyyppiä. Sairauksia pidetään epätasapainona kehon normaaliss toiminnassa, ja niiden alkuperä pystytään paikantamaan tarkasti erilaisten tutkimismenetelmien ja kehon toiminnan ymmärtämisen kautta. Yin on passiivinen, feminiini arkityyppi ja Yang on tämän aktiivinen,
maskuliininen vastapari. Yinin ja Yangin välinen dynamiikka on tärkeä osa itämaista terveydenhoitoperinnettä.
Yinin ja Yangin välistä suhdetta kuvaillaan vastakohdiksi, kuten päivä ja yö, jotka vaihtelevat keskenään ja kulkevat syklisesti. Ne ovat toisistaan riippuvaisia, eikä toista voi olla ilman toista. Ne muuntautuvat yhdessä, saman määräisinä ja toisiinsa vaikuttaen. Molempia voi olla joko liikaa tai liian vähän, muttei yhtä aikaa – kun toista on liikaa, toista on puolestaan liian vähän, ja tässä epätasapainotilassa ihminen sairastuu.
Qi – virtaava elämän energia
Qi on elämänenergia, joka virtaa kehossa meridiaaneja pitkin. Qi on kaiken elämän perusta, ja sen virtauksen häiriintyminen aiheuttaa sairauksia. Qi:n virtauksen häiriintyminen voi johtua monista syistä, kuten stressistä, vääränlaisesta ruokavaliosta, liikunnan puutteesta tai liiallisesta liikunnasta, unen puutteesta tai liiallisesta unesta, tunteiden tukahduttamisesta tai liiallisesta ilmaisemisesta, ympäristön saasteista tai muista ulkoisista tekijöistä.
Qi:n virtauksen häiriintymistä voidaan hoitaa monin eri tavoin, kuten akupunktiolla, qigongilla, ruokavaliolla, yrttilääkinnällä ja aromaterapialla. Aromaterapiassa eteeriset öljyt valitaan niiden kyvyn mukaan tasapainottaa Qi:n virtausta kehossa. Esimerkiksi laventeliöljy rauhoittaa mieltä ja auttaa rentoutumaan, mikä edistää Qi:n virtausta. Rosmariiniöljy puolestaan virkistää ja aktivoi, mikä auttaa poistamaan Qi:n stagnaatiota, joka usein aiheuttaa kehoon kiputiloja.
Viiden elementin teoria
Itämaisen terveydenhoitoperinteen viisi elementtiä ovat puu, joka liittyy maksaan ja sappirakkoon, tuli sydämeen ja ohutsuoleen, maa pernaan ja mahalaukkuun, metalli keuhkoihin ja paksusuoleen, ja vesi munuaisiin ja virtsarakkoon. Eteeristen öljyjen valinta ja käyttö perustuvat tähän elementtiteoriaan, ja ne
voivat auttaa palauttamaan tasapainon kehossa, mikä edistää kokonaisvaltaista terveyttä ja hyvinvointia.
Seuraavilla öljyillä voidaan hoitaa elementtien epätasapainoja ja Qi:n virtausta, joka ovat keskeinen hyvinvoinnin avain.
Puu (Maksa, Sappirakko)
Eteeriset öljyt:
o Ylang ylang: rentouttaa ja tasapainottaa maksaa.
o Sitruunaruoho: tukee maksan toimintaa ja auttaa detoksifikaatiossa.
Tuli (Sydän, Ohutsuoli)
Eteeriset öljyt:
o Jasmiini: vahvistaa sydämen Qi:tä, korjaa ja rauhoittaa henkeä.
o Laventeli: rauhoittaa henkeä ja palauttaa henkistä tasapainoa.
o Rosmariini: vahvistaa sydämen Qi:tä ja vapauttaa henkeä.
o Sitruunaruoho, litsea cubeba (May Chang) ja rakuuna: vahvistavat verta ja Qi:tä.
Maa (Perna, Mahalaukku)
Eteeriset öljyt:
o Inkivääri: vahvistaa pernaa ja edistää ruoansulatusta.
o Bergamotti: tukee mahalaukun toimintaa ja vähentää stressiä.
Metalli (Keuhkot, Paksusuoli)
Eteeriset öljyt:
o Eukalyptus: vahvistaa keuhkoja ja edistää hengityselinten terveyttä.
o Piparminttu: tukee paksusuolen toimintaa ja auttaa ruoansulatuksessa.
Vesi (Munuaiset, Virtsarakko)
Eteeriset öljyt:
o Setri: vahvistaa munuaisia ja tukee virtsarakon toimintaa.
o Santeli: edistää virtsateiden terveyttä ja vahvistaa munuaisia
Lisätietoa eteeristen öljyjen käytöstä itämaisessa terveydenhoitoperinteessä löytää kirjallisuudesta, mm.
Mojay, Gabriel: Aromatherapy for Healing the Spirit, 1997 ja Willmont, Dennis: Aromatherapy with
Chinese Medicine, 2008.
Kirjoittaja on Anu Huusko, Turvallinen aromaterapia ry:n puheenjohtaja